Wednesday, September 19, 2012

Конкурс за поезија “Поети за промена“


Поети за промена заедно со ЛУ Градска библиотека Благој Јанков Мучето, Струмица распишува конкурс до сите основни и средни училишта од градот и регионов за песна на тема промени.

Темата треба да обработува содржини од општествениот и социјален живот, мирот, одржливоста, природните ресурси, заштита на планетата Земја. Проблемите поврзани со глобалното затоплување, природните промени, со содржината на ранливите групи, желбата за поубав свет и подобро утре!

Дел од поезијата ќе биде прочитана на настанот кој е организиран во рамките на глобалната манифестација 100 000 Поети за промена, кој паралелно ќе се случува во многу градови, држави и континенти во светот на 29 Септември 2012 година.

Струмица е веќе втор пат дел од ова глобално движење кое служи за подигање на свеста кај младите и постарите за секојдневните проблеми со кои се соочуваме секојдневно, младите поети имаат единствена можност преку сопствената ангажирана поезија да проговорат за сите овие проблеми. Стиховите ослободуваат посебно кога во нив имаат силна порака!

Ве покануваме на уште едно дружење со Поети за промена и Градската библиотека Благој Јанков Мучето.

Вашите ракописи треба да бидат доставени на адресата poetizapromena@gmail.com до 27 Септември 2012 година. Однапред Ви благодариме и..

Посакуваме успех!

No comments:

Post a Comment