Wednesday, September 19, 2012

100 000 Поети за Промена, Струмица 2012

Како што знаете оваа година ќе се оддржи втората по ред манифестација 100 000 Поети за Промена, дел од глобалната манифестација 100 Thousand Poets for Change, која е глобална манифестација со досега потврдни 800 манифестации во вкупно 115 држави. Манифестацијата има за цел да се шири и да ги мобилизира сите поети ширум светот, а досега во Македонија се вклучени оние кои се желни и имаат волја да бидат промената која сакаат да ја видат во светот или најмалку околу себе.Промо видеото (англиската и македонската верзија) се дело на Небојша Стојаноски Мајор, кому сме му вечно благодарни и се надеваме да го видиме на читањата кои треба да се случат на 29 Септември во Струмица. Поради проблематичното време сеуште се дискутира локацијата на настанот, во зависност од климатските услови ќе решиме дали настанот ќе се спроведе на отворен или затворен простор.

Напоредно со видео промоцијата се отворени конкурс за дизајнерско решение на плакатот и флаерите за оваа година, како и конкурс кој е распишан до сите основни и средни училишта во Струмица и регионот. Првото читање на 29 Септември би требало да ги мотивира младите поети од градот до го кренат својот глас со силата на зборот и поезијата која ја творат. Креативноста од секогаш била најдобрата алатка за мапирање и решавање на проблемите кои секојдневно се раѓаат во општеството.

Да бидеме гласот на глобалните промени и оваа година!


Својата поезија, плакати и флаери може да ги испраќате на mail-от poetizapromena@gmail.com Да направиме уште еден фестивал кој ќе биде за паметење! Поздрав ~

No comments:

Post a Comment