Tuesday, September 20, 2011

Никола Ристевски

А Р М А К Е Д О НАРМАКЕДОН
ЕОН
ИЗМЕНЕТ
ОТВОРЕН
УНИНИЕ

НАУЧИВ ДЕКА НЕЗНАМ
ЗАПАМЕТИВ ДА ЗАБОРАВАМ
ЖИВЕЕВ А УМИРАВ
УНИШТИВ ЗА ДА СОЗДАДАМ
И СЛУШНАВ МОЛК
И ВКУСИВ КРВ
И ДОПРЕВ ПРВ
И ПОМИРИСАВ СМРТ

АЕИОУ
И ВИДОВ ОГЛЕДАЛО

ВРЕМЕТО ЗАПРЕ
ПРОСТОРОТ ИСЧЕЗНА
П Р Е В Р Т Е Н О


И БИ ДЕН
И ВИДОВ ДЕКА Е ЛОШО
И БИ НОЌ
И ВИДОВ ДЕКА Е ДОБРО

МРАКОТ Е СВЕТЛИНА
СВЕТЛИНАТА Е ЛАЖНА
ЛАГАТА ПРЕЛЕСТУВА
ПРЕЛЕСТА БУДИ
БУДЕЊЕТО Е НЕСВЕСНО
ВО НОЌИТЕ ГЛУВИ

ВОЗДИВНУВАМ
СОЗЕРЦУВАМ
ПРИ СВЕТЛИНА УМИРАМ
ВО МРАК ВОСКРЕСНУВАМ


И БИ НОЌ
И ВИДОВ ДЕКА Е ЛОШО
И БИ ДЕН
И ВИДОВ ДЕКА Е ДОБРО


*******

С Е Е Д Н О Е


МЕ СУДИШ
ТЕ ЧУВАМ
МЕ ГУБИШ
ТЕ БУДАМ
ТИ НЕ СИ ТАА
ЈАС НЕ СУМ ТВОЈ
ТИ НЕ СИ МОЈА
ЈАС НЕ СУМ СВОЈ
ТИ НЕ СИ СВОЈА
ЈАС НЕ СУМ ТОЈ
ЈАС СУМ
ТИ СИ
ЕДНО Е сЕ
сЕ Едно Е
сеедно е
Рм. рМ. РММммм

Пирамида

Мида = школка
Пи = 3,14
Ра = Снце

Спирала, конус, вортекс, днк, ПиРаМида...

Пи Ра ми дал!


~~~~~~~~~~~~


Градиште

Гра, ГрА, ГРа, гРА.

~~~~

тРт.

~~~


аР ~ рА

И кое поСЛе сЕ обРатно е, до дно?
Нашето ил нивното зло?
Оти сАл СЛеАнО е.

Р. Ррррр.


Умира ~ Ум и Ра ~ У Мира

НејСе...
НејЗе...

НАЈ SE

Дете
Старец
Умира

Оти СЕГА Е
SE
за и Да и Не

АнЕлЕ Ра
НодекаМ Ра
ЛегнаХ Ра

...заборавивте...

АрЕлена
АрМакедон
АрхАнгел

Преку превезот беден зар демон видовте!?
Го предадовте, а во гроб ќе се вртите ~

Се Едно е, Да е Не и обРАтно
Е ~ токму онака ко што од секогаш Е
~Превртено оГледАлО~

Ко еклипса тродневна на Снце златно
Бес и гнев...и Луната заплаче
Се отвори свод за Срца исчистени
Оти, цела ера Ар Е

...за волја на Вистината дечињата од дамна ви рекоа SE!
Никола Ристевски од Свети Николе, роден на 26.01.1985, во моментов подготвува збирка со работен наслов SE (сo содржина на Македонски, Англиски и дел напишан на демотското писмо).

No comments:

Post a Comment